Hukkaportti

Nissan Sunny Coupe vanneasiaa… (päivitetty 12.9.2003)

12.09.2003 07:17 | kirjoittaja Toimitus | Osio: Hukkaportti

Tää taitaa olla vähä tyhmä kysymys, mutta kysynpä sen silti ja nolaan itteni…

Elikkä voiko normaaliin henkilöautoon ostaa minkä kokoiset vanteet vain haluaa? Kunhan pulttijako sopii? vai onko niihin jotain kokorajoituksia? Kun rekisteriotteessa on sellanen “renkaat” kohta, niin rupesin vaan miettimään, et laitetaanko siihen vaan se, mitkä renkaat on sillon alla ku katsastetaan, vai ne, mitä siihen saa laittaa? Itelläni Nissan Sunny coupe ‘87 (nyt alla 175 leveet 13″ vanteilla), aattelin ostaa siihen 15″ alut… Niihin tulis sit 195/50 Michelinit päälle… Et onnistuuko?

Niin ja että onko muuten millanen hinta, 15″ aluvanteet (merkki SPW) ja päälle 195/50 Michelinin renkaat alle asennettuna 445 euroa?

Viimeiseen ei oo pakko vastata,jos siitä on liikaa vaivaa… Mut olis vaa kiva tietää missä hinnoissa liikkuu…

Nimimerkki: wanderer

Ostaahan aina voi, mutta käyttäminen onkin jo toinen juttu. Itseasiasa tätä aihetta on käsitelty ennenkin palstoillamme. Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta (23.10.1998/779) ja sen 3 luvun 10 pykälä kertoo mm. seuraavaa: “Autoon asennettavat vanteet eivät saa merkittävästi lisätä pyöränlaakereihin tai ohjauslaitteisiin kohdistuvia rasituksia verrattuina auton alkuperäisiin vanteisiin. Vanteiden vaihdon seurauksena auton kunkin akseliston raideväli saa muuttua enintään 30 mm alkuperäiseen verrattuna, ellei auton valmistaja muuta ilmoita. Vanteiden tulee olla auton akselimassoille ja teholle sopivat. Auto on muutoskatsastettava jos vanteen nimellishalkaisija poikkeaa alkuperäisestä yli 26 mm“.

Renkaidenkin osalta on olemassa omat määräyksensä. Lähtökohtana on rekisteriotteeseen merkitty alkuperäinen rengaskoko/koot (voi olla siis useampikin; silloin se kaikkein levein/halkaisijaltaan suurin). En nyt suoraan muista mikä on Nissan Sunny Coupen rengaskoko, mutta 195/50-15 renkaat siihen saattavat mennä jopa ilman muutoskatsastusta. Pykälät kertovat seuraavaa: “Auto on muutoskatsastettava, jos renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm. Renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm eikä leveyttä enempää kuin 102 mm alkuperäiseen renkaaseen nähden. Jos renkaan ulkohalkaisijaa suurennetaan, on nopeusmittarin näyttämä tarvittaessa korjattava“. Eli jos rekisteriotteessa alkuperäireksi rengaskooksi ilmoitetaan esim. 175/70-13, on edessä muutoskatsastus; sinun tapauksessasi ei renkaan vaan uuden vannekoon takia. Jos taas merkintä onkin esim. 175/70-14, ei muutoskatsastusta tarvita tässä tapauksessa lainkaan. Yksi tuuma (1″) on euromitoissa 25,4 millimetriä eli juuri tuolla yhdellä tuumalla vannekokoa voi kasvattaa (tai pienentää!) ilman muutoskatsastusta.

Hintakysymyksiin emme valitettavasti voi ottaa kantaa.

P.S. Et todellakaan nolaa itseäsi kysymällä asiasta mistä et tiedä – paljompi pahempi juttu olisi tehdä jotain mitä saa sitten jälkikäteen katua ja/tai korjailla!

Toimitus

Päivitetty 11.9.03

Sunny Coupeen lisäystä vielä… Voitte varmaan ottaa kantaa tuohon muutoskatsastuksen hintaan, kun se kuitenkin on ilmeisesti valtakunnallisesti sama? Olisi hyvä tietää senkin hinta suurinpiirtein ennenkuin maksan turhaan 15″ vanteet ja sitten ei olekkaan varaa tooosi kalliiseen muutoskatsastukseen… Ja entä tarviiko muutoskatsastukseen mennessä tarkistuttaa koko auto alusta alkaen vai tarkistetaanko vain tämä “muutettu osa”?

Nimimerkki: wanderer

Muutoskatsastuksen hinta ei ole käsittääksemme minkään hintasäännöstelyn piirissä, joten hintavaihteluita voi esiintyä – varsinkin Suomen Autokatsastuksen (SAUK) ja yksityisten asemien välillä. Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä – jos niitä on lainkaan. Muutoskatsastus maksaa noin 25 euroa. Tarkemman hinnan saat selville soittamalla paikalliselle katsastusasemalle.

Muutoskatsastuksessa tarkastetaan lähtökohtaisesti muutettu osa, mutta jos katsastusmies huomaa autossa jotain sellaista, minkä johdosta auto ei täytä katsastusmääräyksiä, on hänellä kaikki oikeudet tehdä autoon myös tarkempi tarkastus – ja tarvittaessa todeta auto liikennekelvottomaksi sekä poistaa siitä kilvet!

Toimitus

Päivitetty 12.9.2003

Lisää Sunnyyn… Voiko tämän muutoskatsastuksen suorittaa myös seuraavassa vuosikatsastuksessa?

Nimimerkki: wanderer

Muutoskatsastus on muutoskatsastus ja se tehdään aina erillisenä toimenpiteenä. Se toki voidaan tehdä vuosikatsastuksen yhteydessäkin, jos asiasta on sovittu katsastuskonttorin kanssa. Sääntönä kuitenkin on, että auto on esitettävä muutoskatsastuksessa heti muutoskatsastusta edellyttävän muutoksen jälkeen. Eli jos teet muutoksen nyt ja vuosikatsastus on vasta esim. ensi vuoden puolella, tulee auto muutoskatsastaa erikseen. Lisätietoja saat paikallisilta katsastusviranomaisilta.