Uutisia

E10 polttoaine korvaa 95E bensiinin

26.05.2010 01:40 | kirjoittaja Toimitus | Osio: Uutisia

Uusi 95E10 polttoaine tulee korvaamaan nykyisen 95E bensiinin vuoden 2011 alussa. Uutuus ei sovellu kaikkiin bensiinimoottoreihin – eikä varsinkaan vanhoihin harrasteautoihin.

Uudistuksen taustalla piilee EU-lainsäädäntö, jossa Suomelle on määritelty -16% päästövähennystavoite. Jotta tavoitteeseen päästäisiin, täytyy uusiutuvan energian käyttöä lisätä. Suomen tavoite biopolttoaineiden käytölle on vuoden 2010 osalta 4 prosentin osuus energiasisällöstä. Vuoden 2020 tavoite on 15-20 prosenttia.

Markkinoille tulee vuoden 2011 alussa uusi 95 E10 bensiini, joka korvaa nykyisen 95E bensiinin. Pyrkimyksenä on, että uusi 95 E10 olisi jatkossa ns. peruslaatu. 95 E10 saa sisältää enintään 10 til-% etanolia; määrä voi toki vaihdella. 95 E10 voi vaihtoehtoisesti sisältää myös eettereitä tai muita polttoainedirektiivin sallimia alkoholeja.

Koska etanoli pehmentää/kovettaa useita muovi- ja kumilaatuja, sekä aiheuttaa korroosiota tietyissä metalleissa, ei uusi 95 E10 sovellu käytettäväksi kaikissa jo liikenteessä olevissa, bensiinimoottorisissa ajoneuvoissa.

Markkinoille jää tämän johdosta myös nykyisenkaltainen 98 E5 bensiini, jossa etanolia on maksimissaan 5 til-%.

Kaikissa vuoden 2011 alussa myytävissä bensiineissä on siis etanolia. Tästä ei pidä kuitenkaan huolestua, sillä sama tilanne on jo nyt. Tällä hetkellä etanolipitoisuuden maksimi on 5 til-%, eli sama kuin tulevassa 98 E5 bensiinissä.

www.e10bensiini.fi -osoitteesta löydät lisätietoja tulevasta 95E10 bensiinistä.

VOINKO KÄYTTÄÄ?
Moni varmasti jo miettii, voiko omistamassaan ajoneuvossa käyttää tulevaa 95 E10 bensiiniä. Motiva on julkaissut yhdessä auto- ja öljyalan toimitsijoiden kanssa nettisivuston, mistä kuluttajalla on mahdollisuus löytää paljon ajantasaista tietoa 95E10 bensiinistä. Sivustolta löytyy myös taulukko niistä ajoneuvoista, joihin uutuusbensiini sopii. Taulukko käsittää lähinnä uudet ja uudehkot autot, joten harrasteautoilijalle siitä ei ole apua kuin korkeintaan käyttöauton kohdalla. Moottoripyörien, vesiskoottereiden, moottorikelkkojen, ruohonleikkureiden yms. osalta taulukko on ainakin toistaiseksi varsin suppea.

Siksi onkin paras toimia varman päälle: ellet tiedä soveltuuko 95 E10 käytettäväksi autossasi, tankkaa 98 E5 bensiiniä.

Vaikka automallisi löytyisikin taulukosta, voi 95 E10 bensiinin käytölle tulla vielä yksi este: polttoainekäyttöinen lisälämmitin (“webasto”). Kaikki lisälämmittimet eivät ole E10 yhteensopivia. Yhteensopivuuteen tai -sopimattomuuteen ei suoranaisesta vaikuta se, onko lisälämmitin tehdas- vaiko jälkiasenteinen.

Toisaalta mitään peruuttamatonta ei tapahdu, vaikka erehdyksessä tankkaisikin 95E10 bensiiniä ajoneuvoon, johon se ei sovi. Haittavaikutukset tulevat tämän hetkisen tiedon mukaan suht’ pitkällä aikavälillä.

95 E10 bensiinin energiasisältö on pienempi kuin 98 E5 ja nykyisten 95E/98E bensiinien. Tästä johtuen polttoaineen kulutus nousee hieman siirryttäessä nykyisestä 95E tai 98E bensiinistä tulevaan 95E10 bensiiniin. Arvio on 1-2 prosentin luokkaa (95E => 95 E10). Toisaalta tulevan 98 E5 bensiinin energiasisältö on suurempi kuin 95 E10 bensiinin, ja samaa luokkaa nykyisen 98E bensiin kanssa. Jos vain (harraste)auton moottori pystyy hyödyntämään tämän eron, kuroutuu hintaero ainakin osittain.

MITÄ MAKSAA?
Mitä tulevat bensiinit sitten maksavat? Sitä ei tiedä vielä kukaan. Ainoa varma tieto on se, että 95 E10 tulee olemaan edullisempaa kuin 98 E5. Toivottavaa toki on, ettei 95 E10 nouse hinnaltaan nykyistä 95E bensiiniä kalliimmaksi. Riski tähän on olemassa korkeampien valmistuskustannuksien johdosta. Valtio voi tulla vastaan veroedun tms. muodossa, jolla kompensoitaisiin hinnannousu.

….

Lyhyesti:

 • 95 E10 korvaa vuoden 2011 alussa nykyisen 95E bensiinin
 • 98 E5 korvaa vuoden 2011 alussa nykyisen 98E bensiinin
 • 95 E10 ei sovellu käytettäväksi kaikissa nykyisissä ajoneuvoissa
 • 95 E10 soveltuu käytettäväksi lähinnä uusissa ja uudehkoissa ajoneuvoissa
 • 95 E10 soveltuu käytettäväksi myös E85 yhteensopivissa ajoneuvoissa (FFV)
 • 98 E5 soveltuu käytettäväksi kaikissa bensiinimoottorisissa ajoneuvoissa
 • tulevien bensiinien hinnoista ei vielä ole olemassa mitään tietoa
 • tulevissa merkinnöissä “E” tarkoittaa jatkossa etanolia ja luku sen perässä etanolin enimmäispitoisuutta polttoaineseoksessa
 • nykyisissä merkinnöissä E-kirjain on johdettu sanasta Eurograde

….

Linkit:

Yksi kommentti
Kommentoi »

 1. http://e10bensiini.com/merkit/e10-bensiini-ja-lada

  Ladaan ei näytä käyvän :D

Kommentoi