Hukkaportti

Flektille oikeanlainen rele…

24.10.2011 12:45 | kirjoittaja Toimitus | Osio: Hukkaportti

Auto Chevrolet ja aikanaan vaihdettu sähköinen flekti… Millaisen releen tarvitsee ja voiko ottaa minkä tahansa auton 12v?

Nimim. kk

Jos haluat varmistaa virrankulutuksen, saat sen selville laskukaavalla I = P / U eli virta on yhtä kuin teho jaettuna jännitteellä. Jännitteenä laskukaavassa käytetään 12 volttia, tehona flektistä löytyvää wattilukemaa. Esimerkki (150 W sähköflekti): 150 / 12 = 12,5 eli virrankulutus on 12,5 ampeeria.

Releen kytket seuraavasti (miinus-maadotteinen sähköjärjestelmä):
• tuleva plus-johdin nastaan 30
• lähtevä plus-johdin nastaan 87
• virtalukolta tuleva plus-johdin nastaan 86
• termostaatilta tuleva (maadoitus)johdin nastaan 85

Tässä kytkennässä tulee huomioida, että flekti pysähtyy kun sytytysvirta kytketään pois. Jos haluat flektin toimivan vielä tuonkin jälkeen, kytke nastaan 86 jatkuva jännite. Jos nastaan 30 tuleva jännite tuodaan suoraan akulta, tulee johtimeen asentaa ehdottomasti sulake (mahdollisimman lähelle akkua)!

Pakko-ohjauksen voit rakentaa järjestelmään tuomalla nastaan 85 termostaatin johtimen lisäksi toisen johtimen maadoittavalta (!) kytkimeltä. Tällöin flekti käynnistyy termostaatin ohjaamana, mutta tarvittaessa myös manuaalisesti kytkettynä.

Emme suosittele käyttämään käytettyä relettä, sillä uusi 12 voltin perusrele (30A) maksaa vain muutamia euroja.

Toimitus