Hukkaportti

Pyöränlaakeri lämpenee…

14.05.2014 10:05 | kirjoittaja Toimitus | Osio: Hukkaportti

Tuli vaihdettua Sierraan pyöränlaakerit taakse molemmille puolille. Apukuskin puolella, (missä on navan mutterissa oikeakätiset kierteet) homma meni kerralla oikein. Kiristin siis mutterin itse momenttiavaimella ohjetiukkuuteen, eikä ongelmia ilmaantunut.

Kuljettajan puolella sen sijaan on vääränkätiset kierteet ja kun en omista kaksisuuntaista momenttiavainta, niin kävin kiristyttämässä mutterin korjaamolla momenttiin.

Nyt kun ajelee maantienopeuksia ja sen jälkeen kokeilee kädellä navan mutteria, niin se tuntuu selvästi lämpiävän. Apukuskin puolella, minkä tiedän olevan oikeassa momentissa lämpenemistä ei tapahdu, vaan mutteri pysyy kylmänä. Tuli vaan mieleen, että vetikö asentaja sen kuitenkin liian kireälle ?

Kysymys kuuluu siis, että pitäisikö tästä laakerin lämpenemisestä olla huolissaan, onko se normaalia, kannattaisiko navan mutteria vielä varmuuden vuoksi hieman löysätä ?

Joo, ja se laakerikin pitäisi olla ihan laatumerkkiä, on korjaamolla asennettu laakeripesään (eli pitäisi olla suorassa) ja on voideltu kunnolla. Myöskään jarrut eivät laahaa, eikä jarrurumpu lämpene.

Entäs ne pyöränlaakerin välykset sitten ? Jos nostan renkaan ilmaan ja heiluttelen sitä, niin pitäisikö siinä tuntua pieni klappi, vaiko eikö ?

Nimim. Elämäni ensimmäinen laakeriremontti

Laakerin lievä lämpeneminen ei välttämättä ole huolestuttava merkki, mutta selvä kuumeneminen on. Liian korkea lämpötila kun polttaa laakerista rasvat ja siten tuhoaa laakerin hyvinkin nopeasti. Mikäli et pääse korjaamolle hetimiten, vaan joudut ajamaan autollasi, voisi olla järkevää löysätä napamuttaria esim. 1/4-1/2 kierrosta, millä toimenpiteellä suojeltaisiin laakeria siihen asti että kiristys voidaan tarkistaa.

Minkäänlaista käsin tunnettavaa välystä pyöränlaakerissa ei saa olla.

Minkälainen momenttiavain sinulla on? Useissa momenttiavaimissahan kiristyssuuntaa vaihdetaan yksinkertaisesti työntämällä kartio/vääntiö toiselle puolelle. Markkinoilla on toki tuotteita, joista kiristystoiminto löytyy vain oikeakätisesti.

Toimitus